Παράταση Δράσης ICT4GROWTH


Ιουν 29

Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα ICT4GROWTH που δίνει σημαντική ευκαιρία επιχορήγησης (έως 80%) σε επιχειρήσεις ή συμπράξεις αυτών για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν ή βασίζονται σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Αναμένεται η ανακοίνωση της νέας καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής.

Στο κόστος της ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει έως το 80% του συνολικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβάνεται και το κόστος προσωπικού της επιχείρησης, ενώ στο κόστος για την εμπορική διάθεση συμπεριλαμβάνεται το συνολικό κόστος συμμετοχής σε εκθέσεις.
Δεν τίθενται περιορισμοί αναφορικά με το ειδικότερο αντικείμενο των επενδυτικών σχεδίων και τους θεματικούς τομείς/ αγορές στους οποίους αυτό απευθύνεται. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας δύναται να αφορούν:

  • Ενέργεια και πράσινη ανάπτυξη (προϊόντα και υπηρεσίες για smart grids, διαχείριση ενεργειακών πόρων, διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.).
  • Γεωργία, Αλιεία και Τρόφιμα (π.χ. ιχνηλασιμότητα & ασφάλεια τροφίμων, αυτοματοποιημένη διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων κλπ.).
  • Τουρισμό, Πολιτισμό και Ψυχαγωγία (Online gaming, destination mgt, virtual tours κλπ.).
  • Υγεία και Πρόνοια (υποστήριξη ηλικιωμένων ή ασθενών με χρόνιες παθήσεις, τηλεϊατρική κλπ.).
  • Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.
  • Μεταφορές.
  • Τη νέα παγκόσμια αγορά του Internet (π.χ social web, semantic web, internet of things κλπ.)Επιλέξιμες Επιχειρήσεις είναι οι μεμονωμένες υφιστάμενες, νεοϊδρυθείσες και υπό σύσταση επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου ή συμπράξεις αυτών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ, και προκηρύχθηκε σε 3 εξαμηνιαίους κύκλους. Η επιχορήγηση που φτάνει έως το 80% εξαρτάται από το είδος της πρότασης (μεμονωμένη επιχείρηση ή συνεργασία) το μέγεθος της επιχείρησης, την κατηγορία των δαπανών και την γεωγραφική περιφέρεια. Η ίδια συμμετοχή πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του προϋπολογισμού.

Το υπόλοιπο της κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής (Προϋπολογισμός - δημόσια επιχορήγηση - ίδια συμμετοχή) γίνεται μέσω τραπεζικού δανεισμού. Η χρηματοδότηση των προτάσεων που θα ενταχθούν στη Δράση μπορεί να καλύπτει δύο διακριτές και πλήρως διαχωριζόμενες ως προς το αντικείμενό τους Φάσεις των επενδυτικών σχεδίων:

  • Φάση Α: Υποστήριξη της Έρευνας, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των νέων προϊόντων/ υπηρεσιών (R&D stage)
  • Φάση Β: Υποστήριξη της εμπορικής διάθεσης των νέων προϊόντων/ υπηρεσιών (commercialization stage).

Χρονοδιάγραμμα: Για επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν και τις 2 φάσεις, η συνολική διάρκεια υλοποίησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες, ενώ η πρώτη φάση δεν μπορεί να υπερβεί τους 18 μήνες. Για επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν μόνο την Φάση Β, η συνολική διάρκεια υλοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί τους 18 μήνες. Σημείο εκκίνησης είναι η ημερομηνία έγκρισης του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου.